Huis onder optie of koopaanbod : wat zijn de verschillen?
Bent u zeer geïnteresseerd in een woning ? Huis onder optie of koopaanbod : wat zijn de verschillen ? We leggen alles uit in dit artikel !
Wat is een huis onder optie?
Een koopoptie is een contract waarbij een verkoper ermee instemt een onroerend goed gedurende een bepaalde periode beschikbaar te houden voor een potentiële koper, in ruil voor een geldbedrag dat “optie” wordt genoemd. Als de koper tijdens deze periode besluit het onroerend goed te kopen, kan hij dat doen door de in het optiecontract overeengekomen koopprijs te betalen. Als de koper het pand niet wil kopen, kan hij de optie laten aflopen en het geld dat hij ervoor betaald heeft verliezen.
Wat is een aanbod tot aankoop ?
Een aanbod tot aankoop is daarentegen een formeel voorstel om een onroerend goed te kopen tegen een bepaalde prijs. Wanneer een koper een aanbod tot aankoop doet, gaat hij of zij ermee akkoord het onroerend goed te kopen als het door de verkoper wordt aanvaard. Als de verkoper het aanbod aanvaardt, wordt een koopovereenkomst ondertekend en moet de koper de overeengekomen koopprijs betalen. Als de verkoper het bod weigert, kan de koper een ander bod doen of besluiten de koop niet door te zetten.
Lees ook : “5 tips voor het huren van een goedkope flat in Antwerpen“.
Huis onder optie of koopaanbod : wat zijn de verschillen ?
Er zijn verschillende belangrijke verschillen tussen een koopoptie en een koopaanbod :
- Verbintenis : een koopoptie houdt een beperkte verbintenis van de koper in, terwijl een koopaanbod een volledige verbintenis inhoudt.
- Kosten : de call optie heeft kosten, terwijl het aanbod om te kopen dat niet heeft.
- Risico : de calloptie houdt een risico in voor de koper, die het geld dat hij of zij voor de optie heeft betaald kan verliezen als hij of zij niet besluit het onroerend goed te kopen. Het aanbod tot aankoop houdt daarentegen geen risico in voor de koper, tenzij de verkoper besluit het aanbod niet te aanvaarden.
- Proces : het verkoopproces is in beide gevallen verschillend. Bij een calloptie heeft de koper het recht om het onroerend goed gedurende een bepaalde periode te kopen, maar is hij daartoe niet verplicht. Met een aanbod tot aankoop gaat de koper akkoord met de aankoop van het onroerend goed indien dit door de verkoper wordt aanvaard.
Simuleer uw hypotheek, vergelijk offertes en krijg de beste financieringsoplossing voor uw vastgoedproject !